Все про риб’ячий жир – користь, шкода і правила прийому

Здоров'я

Риб’ячий жир входить до числа найпопулярніших біологічно активних добавок. 

Історія його застосування вже перейшла позначку сотні років, але активні суперечки про властивості Омега-3 кислот ведуться до цього дня.

Цю речовину використовували ще в 18-20 століттях для лікування й профілактики рахіту. Сьогодні риб’ячий можна придбати в аптеці або на прилавках магазинів.

Склад риб’ячого жиру

У складі капсул містяться такі компоненти:

Олеїнова кислота або Омега-9. Кислота сприяє зниженню шкідливого холестерину в крові людини, що не дає бляшкам з холестерину утворюватися в судинах і накопичуватися там.

Пальмітинова кислота. Компонент забезпечує організм необхідною кількістю енергії, а також надає благотворну дію на гормональний фон.

Омега-3. Покращує функції серцевого м’яза, додатково зміцнює судинну систему організму і позитивно позначається на роботі нервової системи.

Омега-6. Кислота необхідна для поліпшення розумової активності, прискорює процес виведення токсинів з внутрішніх органів і тканин людини.

Також риб’ячий жир має в складі додаткові вітамінні компоненти та мінеральні речовини:

вітамін D;

магній;

вітаміни групи В;

мідь;

вітамін Е;

бром.

В якому вигляді буває риб’ячий жир

Риб’ячий жир випускають в продаж у 2 формах: капсули та рідина.

Якщо засіб в пляшці, то вона обов’язково має бути зі скла темного кольору, щоб захистити речовину від сонячного світла. Капсули переважно складаються з желатину. Що в капсулах, що в пляшках — користь риб’ячого жиру не змінюється.

Користь риб’ячого жиру

нормалізація процесів кровообігу і мікроциркуляції;

профілактика тромбоутворення;

зниження показників поганого холестерину в крові;

благотворний вплив на сечостатеву систему, її стан і функціонування;

яскраво виражені антиоксидантні властивості;

насичення оптимальною кількістю кислот Омега-3;

стабілізація ваги, ефективне і безпечне схуднення;

активізація метаболізму та обмінних процесів;

покращення діяльності травної системи;

благотворний вплив на стан шкіри, волосся і нігтьових пластин.

Як приймати риб’ячий жир

Рекомендована добова доза вітаміну D:

діти  – не більше 200-600 МО;

дорослі  – від 2000 до 10 000 МО в день, в залежності від ваги, статі;

літні люди  – 3000 МО;

Якщо ваш раціон має достатню кількість вітаміну D, то доза риб’ячого жиру може бути мінімальною. Середньостатистичній людині для профілактики достатньо 500 мг в день, а вагітним жінкам — 200 мг.

Правильну дозу краще обговорити з лікарем.

Шкода і протипоказання риб’ячого жиру

Попри користь риб’ячого жиру, існують протипоказання для його прийому.

Риб’ячий жир може підвищити ризик кровотеч, тому при зниженому згортанні крові та прийомі препаратів — антикоагулянтів риб’ячий жир протипоказаний.

З обережністю приймати при загостренні холециститу або панкреатиту.

Під час вагітності та лактації рекомендується проконсультуватися з лікарем з приводу вживання риб’ячого жиру.

Як зберігати риб’ячий жир

Ні в якому разі не зберігайте риб’ячий жир на сонці та теплі. Найкращим є темне та прохолодне місце або холодильник.

Ви п’єте риб’ячий жир?

Джерело

Sharing is caring!